Végre tudom, hogy mit is jelent a kWp a napelem-teljesítmény kapcsán

Tudjátok, vagy nem tudjátok, de mostanában bőven volt pályázati lehetőség a családi házak különféle energetikai fejlesztésére. Többek között napelemre is lehetett pályázni és mi meg is tettük a családdal, a legnagyobb szerencsénkre, ugyanis sikerrel zárult a pályázásunk: megkapjuk a támogatást a fotovoltaikus rendszerünk kiépítésére. Ezen felbuzdulva azt is gondoltuk, hogy tovább segíteni a ház gazdaságos működését az is, hogyha a nyílászárókat is kicserélnénk, tehát bele is ugrottunk és szépen kicseréltünk mindent, amit csak lehetett. Így aztán most úgy kezdünk majd bele a napelemek felpakolásának, hogy tényleg minden ablak és ajtó új és remélhetőleg a jövő évi fűtésszámlánk már csak a múlté lesz. Plusz öröm volt ezen felül, hogy mikor keresgéltük a napelem-teljesítmény ügyét az interneten, végre megtudtam, hogy mi az a kWp mennyiség.

Persze ezt korábban is tudtam már és bármikor megnézhettem volna, de igazából mindig elfelejtettem és aztán mindig csak abba futottam bele, hogy éppen nem jut eszembe. Szóval, a napelempalyazatok.hu oldalnak köszönhetően már simán meg tudom mondani, hogy arról van szó, hogy a napelem-teljesítmény nem egyszerűen a kilowattban történik megadásra, hanem ebben a speciális mértékegységben. De ettől nem kell megijedni egyáltalán, mert nincs nagy váltószám a két dolog között. A “p” betű az angol csúcs (vagyis peak) kifejezésből származik és arra utal, hogy a napelemek nem állandóan adják le ugyanazt a teljesítményt, hiszen vannak felhős napok és éjszakák, de a csúcsteljesítményük, ami ideális körülmények között állandó, az a kWp mértékben megadható szám.

Jogosan következik ebből a logikus kérdés: de akkor hogyan is kell kiszámolni, hogy milyen napelem-teljesítmény az, amire szükségünk lenne, ha az éves fogyasztásunkat meg kWh-ban tudjuk megadni? Egyáltalán nem bonyolult a helyzet és ezt is részletesen elmagyarázzák a napelempalyazatok.hu oldalon. Az egyszerűség kedvéért ha az 1 kWp mennyiséget vesszük példának, akkor ez nagyjából azt jelenti, hogy az ilyen teljesítménnyel megjelölt fotovoltaikus rendszer az ideálisnak mondható időjárási körülmények között nagyjából 1200 kWh-t képes előállítani.

A mi személyes példánk a következő volt a napelem-teljesítmény meghatározásával kapcsolatban. A család éves fogyasztása a korábbi számlák alapján 3600 kWh volt nagyságrendileg. Ehhez kellett azt kikalkulálnunk, hogy mennyi napelemre volna szükségünk – már teljesítményt illetően. Az előbbi példából láttátok, hogy 1 kWp az körülbelül 1200 kWh-t jelent, tehát könnyen ki lehet logikázni, hogy nekünk a 3 kWp-s rendszer tűnt ideális választásnak.

Azért fogalmaztam így, mert vannak olyan tényezők, amikkel szintén számolni kell, amikor a napelem-teljesítmény tervezésénél jár egy ilyen fejlesztési művelet. Ezek a tényezők pedig nem másak, mintsem azok, hogy idő közben is változhat a mi preferenciánk és igényünk és lehet, hogy néhány éven belül már az autónkat is konnektorból kell tölteni, vagy hasonlók. Éppen ezért olyan fejjel is végig kell gondolni a napelem tervezést, hogy a jövőre vonatkozólag milyen terveink vannak előreláthatólag. Vajon növekedni fog-e jelentősen a fogyasztás, vagy az eddig megszokott értékek körül marad?

Nagyon fontos kérdések ezek abból a szempontból is, hogy a lehető legjobb kihasználtsággal lehessen megépíteni a napelemes rendszert. Ha ugyanis túl van tervezve, tehát túl sok napelemet szeretnénk feltenni és nem tudjuk kihasználni valójában, akkor feleslegesen generálunk magunknak többlet költséget, pedig aztán igazán nincs is rá szükségünk. Ezzel párhuzamban az sem jó, hogyha túl kevés a tervezett napelem mennyiség és nem képes kiszolgálni a teljes háztartást, hiszen ilyenkor hiába fejlesztünk, mégis ott marad nekünk a villany számla, amitől annyira szerettünk volna szabadulni.

Más kérdés, amikor arról van szó, hogy még nem tudjuk használni a nagyobb napelem-teljesítményt, azonban néhány éven belül szükségünk lesz rá. Ekkor racionális döntés az, hogy már most a nagyobb igényekre tervezzük meg a rendszert, mert nem lehet a végtelenségig bővíteni utólagosan. Szóval a kulcs mindig az előregondolkozásban rejlik, ahogyan azt a napelempalyazatok.hu oldalon is leírják.

Az én véleményem az, hogy ennek az alapvető dolognak otthon is utána tudtok számolni, de mindenképpen az a biztos, ha egy szakember is átnézi a gondolataitokat. Ha tehát kell valaki, aki megmondja, hogy a napelem-teljesítmény, amire gondoltatok megfelelő-e és netán még meg is tervezi a rendszert és fel is rakja a helyére, akkor a napelempalyazatok.hu oldalon most ingyen lehet megrendelni a helyszíni felmérést, hogy mindez a mese elkezdődhessen veletek is. Készen álltok? Akkor hajrá!