A rendelőben várakozva tudtam meg sok mindent a fog implantátumokról

Az időn tavasszal tervezzük, hogy kicseréljük a ház nyílászáróit. Régi fa ablakok találhatóak meg, mind a nappaliban, mind a fürdőszobákban és a hálókban. Imádjuk a fát, de nehézkes az ápolása, ezért rendesen utánajártunk, hogy mégis melyikbe érdemes befektetni. A műanyag ablakokkal nem kell sokat bajlódni, viszont többen nem ajánlják fürdőszobába, hiszen nem tud szellőzni a helyiség, annyira lezárja ezt a műanyag. A fa ablakokból viszont többféle is elérhető, sőt olyan is találtunk, amely fa alapon alumínium borítást is kap. Az utóbbi nagyon szimpatikus a számunkra, a fürdőszobákba azt választottuk, mivel természetes, de a helyiség penészedését megakadályozza.

A nagy keresésekben muszáj volt egy pihenőt is beiktatnom, hiszen legjobb barátnőmet el kellett kísérnem egy fogorvoshoz a Prime Dental Clinic-hez. Sajnos fog implantátumra volt szüksége, ezért kereste fel a klinikát. Ő is és én is először jártunk ebben a rendelőben, de amint beléptünk oda, tudtuk, hogy jó helyen járunk. A barátnőmet rögtön be is hívta a fogorvos. Amíg ő bent volt, én elkezdtem olvasgatni fog implantátum témában. A klinika oldalán találtam ebben a témában egy cikket, amelyben megtudtam, hogy ez a beavatkozás csavarok segítségével valósul meg, van egy külső és egy belső csavarmenete. A fog implantátumok titán ötvözetből készülnek, amelyek nem okoznak allergiát, viszont nagyon változó áron mozognak, nyilván a minőség miatt. Ezért érdemes lehet a drágábbat venni, de erről tájékoztatást ad az orvos is, hogy melyik lehet a legalkalmasabb.

Mivel ezek a fog implantátumok olyan anyagból készülnek, amelyek nem okoznak allergiát, így szinte bárki számára elérhetővé válik ez a beavatkozás. Természetesen léteznek olyan betegségek, amely mellett nem ajánlott az alkalmazása, de ez az első orvosi konzultáció során úgyis elhangzik, ezért érdemes megpróbálkozni vele.

A közbeszédben hallhatunk minden ilyen beavatkozással kapcsolatos kérdések, minthogy mi a helyzet akkor, ha nem fogadja be a szervezet ezeket az implantátumokat. A cikk szerint ebben az esetben nem kell arra gondolnunk, hogy nem fogadja be a test ezeket az implantátumokat, hiszen úgy vannak megtervezve, hogy ezzel ne legyen gond. A legfontosabb, hogy megfelelően tisztítsuk a fogainkat. A nem megfelelő tisztítás oka lehet a későbbiekben az is, hogy maga a fog implantátum is kiesik. Sajnos sok esetben a saját fog is amiatt esik ki, mivel a megfelelő szájápolás elmarad.

A klinika által a fog implantátum beültetésre adnak garanciát is, amennyiben azt látják, hogy megfelelően ápolják a fogaikat a páciensek és megfelelő időközönként járnak vissza kontrollra. Ahogyan a saját fogak, úgy az implantátum sem szól örökre, ezért is érdemes kontrollra járni, valamint készülni arra, hogy 10-15 évente cserélni kell majd azokat. A fog implantátum behelyezésénél fontos tudni, hogy varrni is szükséges a beavatkozás során a fog körül, ehhez érzéstelenítőt is kap a páciens, ezáltal kevésbé kellemetlen a kezelés.

Amíg olvasgattam a cikket és mindent megtudtam a fog implantátumokról, végzett is a barátnőm. Az első konzultáció során megbeszéltek mindent, illetve egy röntgenfelvételt is készítettek neki, hogy lássák a teljes fogszerkezetét. Hamarosan vissza kell jönnie a rendelőbe, hogy elvégezhessék a fogbeültetést. Barátnőmet útközben kitettem a házuknál, én is hazamentem és folytattuk a nyílászárók nézelődését.