A nyílászárók állapota is hozzájárul az energetikai hatékonysághoz

Amikor valaki szeretné eladni ingatlanát, több dolog is szükséges hozzá, az egyik az energetika tanúsítvány. Ez mutatja meg, hogy milyen az ingatlan energiafelhasználása.

2009 óta az újépítésű ingatlanok, 2012 óta pedig minden ingatlan esetében kötelező ennek a tanúsítványnak a megléte. Tizenkét kategória van, és ismerős lehet maga az osztályozás is. Ha ugyanis például háztartási gépet vásárolunk, akkor látjuk, hogy egy skálán mutatja meg a termék címkéje, hogy mennyi energiát is használ fel az eszköz. Igaz ez egyébként az autógumik esetében is, itt az üzemanyag-hatékonyság és a nedves úton való fékezhetőség a szempont.

Az energetika tanúsítvány az ingatlanok esetében azt mutatja meg, hogy mennyi energiát használ fel az adott ingatlan. Ez pedig nagyon sok mindentől függ, például a falazattól, szigeteléstől és a nyílászárók állapotától is. Ha valaki energetikai tanúsítványt szeretne, az e-tanusitas.eu lesz a segítségére, gyorsan, kényelmesen hozzá tudunk így jutni a tanúsítványhoz.

Hogy hogyan? Minden a kapcsolatfelvétellel kezdődik, elsőként hívjuk a megadott telefonszámot, vagy töltsük ki a honlapon található űrlapot. Hogy kinek melyik a szimpatikus, azt maga dönti el. Annyi biztos, hogy az e-tanusitas.eu segítségével akár 12-24 órán belül hozzájuthatunk a szükséges tanúsítványhoz. Aminek megléte nem állhat az eladás útjába. Nemcsak ingatlan értékesítésekor, hanem például bizonyos pályázatok esetében is szükség lehet az energetika tanúsítványra, ilyenkor is fontos az időtényező.

A tanúsítvány elkészítéséhez szükségünk lesz a helyrajzi számra és minél több adat, tervdokumentáció áll rendelkezésünkre, annál könnyebb dolga lesz a helyszíni felmérést végző szakembernek. Amikor megvan a helyszíni felmérés, a szakembert a mért adatokat az irodába továbbítja, itt pedig elvégzik a szükséges számításokat és kiállítják az energetikai tanúsítványt. Ami egyébként tíz évig érvényes.

Természetesen ha olyan beruházást végzünk az ingatlanon, ami hatással van az energiafogyasztásra, akkor eladás előtt érdemes új tanúsítványt készíttetni. Ilyen munkálat például a szigetelés, a nyílászárók cseréje vagy a fűtés korszerűsítése. Az energetika tanúsítvány megléte tehát fontos, ha pályázunk, vagy ingatlant értékesítünk. Az e-tanusitas.eu pedig abban van segítségünkre, hogy gyorsan hozzájussunk ehhez a dokumentumhoz.