Nyílászárócsere és napelemrendszer? Mindkettő a fenntartható fejlődésért!

Manapság már rengeteg lehetőség van arra, hogy környezettudatosabban éljünk. Én azt vallom, hogy nemcsak az országok, vagy a nagyvállalatok, hanem mi, hétköznapi emberek is sokat tehetünk azért, hogy óvjuk a környezetet.

Nem árt, ha megpróbáljuk csökkenteni a háztartásunkban keletkezett hulladék mennyiségét, illetve, ami van, azt szelektíven gyűjteni, a zöldhulladékot komposztálni. Emellett ügyesen, egyszerű praktikákkal lehet spórolni a vízzel és az energiával is.

Mi szigeteltettük otthonunkat és a nyílászárók teljes körű cseréjére is sor került. Szép új fából készült ablakokat, bukóablakokat, erkély- és teraszajtókat sikerült beszerezni, melyeknek azóta is minden előnyét élvezzük. Az újonnan beépített nyílászárókba többrétegű hőszigetelt üveg került, és szerencsére ezzel nemcsak az energiafogyasztást sikerült mérsékelni, de a por- és zajszennyezés is jelentősen csökkent. Szép új fából készült ablakokat, bukóablakokat, erkély- és teraszajtókat sikerült beszerezni, melyeknek azóta is minden előnyét élvezzük.

Ezen kívül természetesen sor kerül majd arra is, hogy házunk villamosenergiaszükségletét napelemes rendszer telepítésével állíttassuk elő. Szerencsére ez a lehetőség már hétköznapi háztartások számára is elérhető és számos előnnyel jár. Pályázati úton való kiviteleztetése pedig minimális költséggel, vagy akár díjmentesen is kivitelezhető.

Ha valaki ebben gondolkodik, akkor bátran tájékozódjon a napelemrendszer.info oldalon, ahol minden szükséges információt megtalál a napelemek működéséről, típusairól. Továbbá a tervezés és a felszerelés folyamatáról, de az üzembe helyezés menetéről is kapunk tájékoztatást. A honlap a laikus emberek számára is közérthető nyelven magyarázza el, hogy miben is rejlik az ilyen rendszerek működésének lényege és nagyszerűsége.

Senki nem szereti, ha a postás csak a rengeteg csekket, rezsiszámlát hozza, pedig általában hó elején a postaláda ezekkel a számlalevelekkel van tele. Az első és természetesen a legszembetűnőbb előnye az ilyen rendszereknek, hogy megszabadulunk a villanyszámlától. Ezzel éves szinten tetemes összegeket spórolhatunk meg. Továbbá a Nap, mint megújuló energiaforrás energiájának használatával kímélhetjük Földünk fogytán lévő energiakészleteit. Ez a lépés hosszútávon rendkívül fontos ahhoz, hogy elegendő erőforrás maradjon gyermekeink és az utánunk következő generációk számára. Ez nem más, mint a fenntartható fejlődés, amiről olyan sokat lehet olvasni és hallani napjainkban.

A Nap energiájának használata nemcsak a fenntartható fejlődés, de sok egyéb más szempontból is előnyös. Tiszta energia, mely képes megújulni és korlátlanul rendelkezésre áll. A környezetet nem terheli és mellette az elektromos áram előállításához más energiahordozókra nincs szükség. Vagyis, a véges, kifogyóban lévő kőolaj és földgázkészletek felhasználása, ezáltal felhasználásukkal keletkező üvegházhatású gázok kibocsájtása is mérsékelhető.

De hogyan is működik egy napelemrendszer? A Nap energiája eléri az elemeket, melyek a sugárzást felhasználva áramot termelnek. Mivel az innen kinyert energia egyenáram, és a háztartások váltóáramot használnak, ezért szükség van valamire, ami egyiket a másikká alakítja át. _Ezt a berendezést nevezzük inverternek, amely minden ilyen napelemrendszer alapvető része. Fontos még megemlíteni, hogy a napelem nem tévesztendő össze a napkollektorral. A két rendszer között az egyetlen közös tényező az, hogy a Nap energiáját felhasználva működnek. Ám, míg a napkollektor hőenergiát és annak segítségével melegvizet állít elő, addig a napelem elektromos áramot termel.

5-kw-napelem-rendszer-ar

Egy család életében elég nagy volumenű döntésnek és beruházásnak számít egy ilyen napelemes rendszer telepítése. Ehhez elengedhetetlen a megbízható szakértői háttér, akár a napelemek típusairól és teljesítményéről, akár a kivitelezésről is legyen szó. A napelemrednszer.info egy megbízható vállalkozás, mely segítségünkre lesz minden lépésnél, ha úgy döntünk, hogy napelemet szeretnék rakatni családi házunk tetejére. A helyszíni felmérés elengedhetetlen ahhoz, hogy el tudják az árajánlatot készíteni, hiszen minden családi ház más, illetve az egyéni igények, lehetőségek is nagyban eltérhetnek egymástól.

A cél az, hogy a tetőre felhelyezett napelem a lehető leghatékonyabban működjön és a maximális teljesítményt nyújtsa. Ehhez számos tényezőt figyelembe kell venni. Elsősorban tisztában kell lenni vele, hogy mennyi háztartásunk éves energiafogyasztása, vagyis, mennyi az az energiamennyiség, melyet a napelemekkel éves szinten elő szeretnénk állíttatni. Többek között ettől is fog függeni, hogy milyen teljesítményű napelemek fognak a tetőnkre kerülni. Ezen kívül figyelembe kell venni az ingatlan adottságait is és az esetleges egyedi igényeket, elképzeléseket. Ezért van az, hogy a honlapon nem találunk egységes árlistát, hiszen az árak alakulását az előbb említett tényezők nagyban befolyásolják. van olyan családi ház, melyre elegendő az 5kW-os napelem, de olyan is melyre a 10kW-os szükséges. Az 5 kW-os napelemrendszer ár hasonlóan a nagyobb vagy kisebb teljesítményűekhez képest a már fent említett tényezők szerint alakul.

A teljesítmény mellett az alkalmazandó rendszerek is többfélék lehetnek. A legfőbb szempont ezek különbözőségénem az, hogy szeretnénk -e az áramszolgáltatótól függetlenedni, illetve, ha igen, azt milyen mértékben szeretnénk kivitelezni.          

Az úgynevezett visszatápláló rendszer használatával nem függetlenedünk a szolgáltatótól. A többletenergia visszakerül a hálózatba, de ha napelemeink nem termelnek annyi áramot melyre szükségünk van, akkor a szükséges energia továbbra is vételezhető onnan. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha áramszünet van, illetve, ha kevesebb a napsütéses órák száma. A visszatápláló rendszer egy ad-vesz mérőóra segítségével követni nyomon a rendszerbe leadott és onnan vételezett energiamennyiséget, az elszámolásra általában évente kerül sor. A vételezett energiáért díjat számítanak fel, de a visszatöltöttért természetesen ők fizetnek. Magyarországon egyébként ez a visszatápláló rendszer a legnépszerűbb és egyben a legelterjedtebb is.

Ha valaki azt az utat választja, hogy rendszerét az áramszolgáltatótól teljesen függetlenül üzemelteti, erre is van lehetősége. A fel nem használt energia akkumulátorokba kerül, ahonnan később bármikor felhasználható. Ennek hátránya, hogy könnyen háztartásunk áramellátás nélkül maradhat, ha kevesebbet süt a nap vagy éppen áramszünet van. Az akkumulátorok használata miatt pedig kevésbé környezetbarát.

Létezik még az úgynevezett hibrid típusú rendszer is, mely az előző kettő ötvözete.

Ezt a rengeteg információt megtalálhatjuk a napelemrendszer.info oldalon. A honlap áttekinthető, a tájékoztató jellegű írások informatívak és közérthetőek. Engem mindenképpen meggyőztek arról, hogy kérjem is az egyedi árajánlatot.   

Ehhez nem is kellett mást tennem, mint kitölteni a honlapon található űrlapot. A folyamat egyáltalán nem vett sok időt igénybe, mindössze pár adat megadására volt szükség, olyanokra, mint név, telefonszám, e-mail cím. Ezeken kívül meg kellett adni, hogy mennyi a jelenlegi villanyszámla összege, illetve, hogy a családi ház, melyre a napelem telepítését tervezzük, melyik megyében áll.

Ezt követően pár napon belül megtörtént a helyszíni felmérés, amikor is házunk egyedi adottságait, az energiafogyasztást és elképzeléseinket figyelembe véve megszületett az egyedi árajánlat. A kiválasztott 5kw napelemrendszer ár nagyon kedvezőnek bizonyult, alig várom, hogy felkerüljön a tetőnkre. Már a kivitelezés időpontja is megvan, csak annyi dolgunk van, hogy kivárjuk, hogy élhessünk ezzel a rendkívül izgalmas lehetőséggel.